Kabinet overweegt wijziging Wet betaalbare huur om huuraanbod te vergroten
:quality(50))

Het kabinet is van plan om de Wet betaalbare huur aan te passen, met als doel het aanbod van huurwoningen op de particuliere markt te stimuleren. Minister Keijzer van Volkshuisvesting heeft voorstellen gepresenteerd die verhuurders weer meer ruimte moeten geven om hogere huren te vragen, met name binnen het middensegment.
De voorgestelde aanpassingen volgen op een daling van het aantal huurwoningen in de vrije sector sinds de invoering van de Wet betaalbare huur en het verbod op tijdelijke huurcontracten. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat sinds de invoering van de wet in 2023 meer dan 30.000 huurwoningen zijn verkocht. Hoewel er ook nieuwe woningen bij kwamen, resulteerde dit per saldo in een afname van 413 woningen op de particuliere huurmarkt.
Belangrijkste voorgestelde wijzigingen
Minister Keijzer wil de volgende maatregelen per 1 januari 2026 invoeren:
- Verandering WOZ-cap: Bij het aangaan van een nieuw huurcontract mag de verhuurder een maximale aanvangshuurprijs vragen die hoort bij het oorspronkelijke puntentotaal (vóórdat de WOZ-cap is toegepast). Dit gebeurt via een prijsopslag bovenop de huurprijs die hoort bij het door de WOZ-cap verlaagde puntenaantal. De woning krijgt dus niet de punten terug, maar de huurprijs mag wel hoger zijn, tot het niveau van de oorspronkelijke punten.
- Hogere huur voor kleine monumenten: Kleine monumentale panden krijgen meer ruimte om een hogere huur te vragen binnen het puntensysteem.
- Afschaffing aftrekpunten voor ontbrekend balkon of tuin: De regel waarbij 5 minpunten worden toegekend bij het ontbreken van buitenruimte vervalt. Dit is vooral een realistischer oplossing voor stedelijke gebieden, waar buitenruimte vaak niet beschikbaar is.
- Meer tijdelijke huurcontracten voor studenten: Studenten worden nu als groep beschouwd, waarvoor verhuurders per definitie tijdelijke huurcontracten kunnen aanbieden. Dit biedt hen meer flexibiliteit en de mogelijkheid om sneller in te spelen op veranderende marktomstandigheden.
Box 3 en minpunten voor Energielabel E, F en G
Hoewel de minister erkent dat de belastingdruk een belangrijke rol speelt bij het uitponden van woningen, benadrukt zij dat het debat over een herziening van box 3 nog gaande is binnen het kabinet. De huurmaatregelen zijn daarentegen sneller uitvoerbaar.
Hetzelfde geldt voor het vervallen van minpunten voor energielabels E, F en G. Dit is een langer traject en valt buiten dit voorstel.
Wat betekent dit voor vastgoedprofessionals
Voor investeerders, makelaars en vastgoedbeheerders is het van belang om deze ontwikkelingen nauwgezet te volgen. De versoepelingen in het WWS kunnen op termijn zorgen voor betere rendementsmogelijkheden binnen het gereguleerde segment, met name in stedelijke gebieden. Tegelijkertijd blijft de onzekerheid rond de fiscale behandeling van vastgoed in box 3 een belangrijk punt van zorg.
SignAssist past aan zodra beleid definitief is
SignAssist volgt deze ontwikkelingen en de parlementaire behandeling van de voorstellen op de voet. Zodra er definitief besluitvorming heeft plaatsgevonden en de nieuwe regels zijn vastgelegd, zal SignAssist het WWS-model aanpassen conform de nieuwe wetgeving.
Gebruikers van ons platform kunnen erop vertrouwen dat zij altijd beschikken over een up-to-date en conforme puntentelling en contracten voor hun huurvastgoed.